febr. 15, 2020

Mozgás, szépség, egészség – FED-kupa női teniszdöntő Budapesten


A Szépművészeti Múzeumban 2020. február 11-én volt a FED-kupa sorsolása.

A rendezvény kiemelt vendége a Fed-kupa nagykövete, a 39-szeres Grand Slam-győztes Billie Jean King volt. Az egyik legnagyobb női teniszező 76 évesen is kitűnő egészségnek örvend és még ma sem kerüli el a teniszpályát. Az egyik különleges mérkőzése a „Nemek Harca” jegyében történt, amit Bobby Riggs az egykori férfi teniszbajnok ellen játszott. Billie Jean King 29 évesen nyerte meg azt a teniszmérkőzését az akkor 55 éves egykori wimbledoni férfi győztes, Bobby Riggs ellen.
A Magyar Tenisz Szövetség keretében szenior versenyek is működnek. A 45-50-es korosztály egyik bajnoka, dr. Sarkadi Ágnes háziorvos viszont – a nemek harcában – már folyamatosan veri a nála fiatalabb, 40-es, 30-as, 20-as férfiakat az amatőr teniszversenyeken. A mozgást sohasem kell abbahagyni, a 80-as szeniorok között Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter is játszik.

   A képen: Billie Jean King a magyar tenisz utánpótlás válogatottal

A döntőbe 12 nemzet jutott. A sorsolás eredménye:

A csoport: Franciaország, Oroszország, Magyarország
B csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium
C csoport: Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia
D csoport: Csehország, Németország, Svájc

Franciaország 1963 óta vesz részt a Fed-kupában, eddig háromszor, 1997-ben, 2003-ban és 2019-ben szerezték meg a serleget. 2003 év végén vezették a sorozat világranglistáját is. Oroszország 1968-ban csatlakozott a sorozathoz. Eddig négy alkalommal (2004, 2005, 2007, 2008) győztek, 11-szer voltak döntősök. Bombaerős csapatok érkeznek hazánkba, így aztán könnyű csoport nincs, nagy csaták várhatók április 14-től a Papp László Sportarénában.
„Nem is nagyon kell az esélyekről beszélni, hiszen Magyarország már nyert. A világ tizenkét legjobb csapata ellen szerepelni, magyar közönség előtt, már óriási siker. Remélem, hogy a legerősebb csapattal tudunk kiállni, és akkor már van egy párosnak fele, aki a világon a legjobbak közé tartozik" – mondta Juhász Gábor, a magyar Fed-kupa csapat új kapitánya.
A magyar csapat április 15-én és 16-án játszik majd a Papp László Sportarénában, előbb a címvédő franciákkal, majd az oroszokkal, mindkétszer a 17 óra után kezdődő programban.
A Grand Slam és Világbajnok páros Babos Tímea és Kristina Mlanedovic ezúttal egymás ellenfelei lehetnek. Nem kizárt a továbbiakban egy Babos Tímea -  Serena Williams mérkőzés se.

Kodák Attila

webdesign: qualitypress