febr. 7, 2020

Egyénre szabott implantátumok korszerű gyártási lehetőségeit kutatta a VARINEX


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszékével konzorciumban egyénre szabott orvos-biológiai implantátumok és segédeszközök új generációs gyártási lehetőségeit kutatta a VARINEX Zrt. 

                                     

A Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal támogatásával lezajlott kutatás keretében egy beteg adott CT, MRi és röntgen felvételeiből kiindulva mind fém, mind polimer anyagok terén meghatározták a technológiai mintarendszert, illetve létrehozták a teljes tervezési folyamatot is. A folyamat megfelelő pontjaiban biztosították a visszacsatolás, így a korrekció lehetőségét.
A betegspecifikus implantátumok gyártástechnológiájának kidolgozása során fémporból rétegről-rétegre építik fel az implantátumot, miközben annak érdekében, hogy az adott implantátum az összes felmerülő igénynek megfeleljen, közel 200 paramétert tudnak változtatni. Az egyik legfontosabb ilyen igény, hogy az implantátum ne csak pontosan illeszkedjen, de anyaga lehetőséget adjon a minél szervesebb csontbenövésre.
„Elmondhatjuk, hogy az additív gyártási kutatások sikeresnek bizonyultak: biztos alapot kaptunk a folytatásra és a klinikai bevezetésre is. Az eredmények alapján elsősorban a különböző csontpótlási eseteket segíthetjük majd az ortopédiai, onkológiai és kisebb mértékben a traumatológiai kezelések során. Ugyanakkor bizonyos egyedi orvosi műszerek gyártásánál is nélkülözhetetlennek tűnik a kifejlesztett módszerünk” – nyilatkozta Falk György, a Varinex Zrt. stratégiai igazgatója.
A cég szerint egyre nagyobb az igény a betegspecifikus implantátumokra, hiszen gyorsabb gyógyulást, biztosabb felépülést biztosít, amikor az implantátumot alakítják a beteg adottságaihoz és nem fordítva.
A kutatások során kezdetben rozsdamentes anyaggal kísérleteztek, majd áttértek egy olyan alapanyagra, amelyből már az emberi szervezetbe beoperálható implantátumok készíthetők.

A képen a prototípus implantátum szárrésze és a gömb – illetve a jobb oldalon a vápa és a polietilén betét látható
A projekt teljes költségvetése: 837 823 139 Ft
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásának összege: 745 423 139 Ft

Forrás kapcsolat: Falk György

webdesign: qualitypress