febr. 4, 2020

Rákellenes Világnap - február 4.


Emelkedő esetszámok mellett javuló életkilátásokra számíthatunk az onkológiai ellátásban
Összehangolt betegút-alapú megközelítéssel tovább növelhető az onkológiai ellátás hatékonyága

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a diagnosztizált daganatos megbetegedések száma a 2018-as adatok alapján. Bár világszerte emelkedik a rákos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően a folyamatosan javuló túlélési esélyek mégis egy reménytelibb jövő felé mutatnak. Nemzetközi tapasztalatok szerint a betegek széles köre számára gyorsan, egyszerűen elérhető innovatív terápiák mellett az onkológiai betegutak összehangolása segíti látványosan a gyógyulási esélyeket. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) bízik benne, hogy a helyi betegútszervezésen alapuló onkológiai ellátás kapcsán összeállított friss tanulmány támogatásával is hozzájárulhat a magyar daganatos betegek hatékonyabb, betegbarát ellátásához és a szakemberek terheinek csökkentéséhez.
2018-ban Magyarországon diagnosztizálták a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban: százezer lakosra vetítve közel 700-at. Ugyanebben az időszakban százezer emberből 350-en haltak meg hazánkban e betegségtípusban. A daganatos megbetegedések halálozási arányának javítása az integrált és centralizált betegutak alkalmazása révén alacsony költségráfordítás mellett is megvalósítható, hiszen a betegút-alapú megközelítés jelentősen javítja az ellátás szervezettségét, tehermentesíti a szakorvosokat, és támogatást nyújt a betegeknek. Mint az egy korábbi tanulmány eredményeiből is kiderült: a betegek számára a szervezési kérdések kulcsproblémát jelentenek. A betegút-alapú megközelítés nemzetközileg kipróbált, költséghatékony gyakorlata bizonyítottan hozzájárul az onkológiai ellátás eredménymutatóinak javításához. Ehhez, az egészségügyi kormányzat által már több ponton sikerrel megkezdett munkához kíván hozzájárulni az AIPM friss, a nemzetközi tapasztalatokat a hazai lehetőségekhez igazító szakmai javaslata , melyek lényegi elemei az alábbiak.
1. Intézményi onko-koordinátorok alkalmazása
A páciensek számára az onkológiai ellátás során az egyik legkritikusabb pont az idő: az előjegyzések ütemezése, várólisták hossza. A centrumszintű betegútszervezés biztosíthatja az onkológiai betegek számára a gyorsabb, jobb színvonalú és egyenletesebb minőségű ellátást, valamint a kiszámíthatóságot. Az onko-koordinátorok feladata a betegek szükséges vizsgálatainak megszervezése, az időpontegyeztetés és -foglalás, együttműködés a szakrendelésekkel, illetve a leletek, dokumentáció kezelése, adminisztrálása.
2. E-beutaló bevezetése
Nemzetközi tapasztalatok alapján az elektronikus formátum elterjedésével csökken a várakozási idő, a felesleges orvos-beteg találkozók száma, javul az ellátók közötti kommunikáció. Az elektronikus beutaló támogatja a folyamatok standardizálását, a szakorvosok és a koordinátorok munkáját az adminisztrációs terhek csökkentésével és a dokumentáció minőségének javításával is segíti.
3. Teleradiológia napi gyakorlatának bevezetése
Szintén a várólista csökkentését, valamint az időben történő diagnózis felállítását segíti a teleradiológia bevezetése. A teleradiológia (egy adott helyen elkészült radiológiai kép elektronikus úton történő továbbítása) lehetővé teszi a radiológiai leletezést kapacitáshiánnyal küzdő intézményben is.
Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a javaslatok kapcsán elmondta, hogy a halálozási mutatók javításában az egyéni odafigyelés, a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az innovatív terápiák is kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A gyógyszerek innovációja soha nem látott ütemben zajlik: napjainkban 7 ezer új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt, ezen belül több mint 1800 kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célozza. Ezért is fontos, hogy megfelelő állami források biztosításával kiszámítható, átlátható és rendszeres társadalombiztosítási támogatási döntésekkel ebben a tekintetben is érvényre juthassanak a betegek érdekei, és az új terápiák mihamarabb elérhetővé váljanak Magyarországon – tette hozzá az igazgató.
Az innovatív gyógyszergyártók ezért üdvözölték az egészségügyi kormányzat év végi, több terápiás területet érintő, összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról szóló döntését, amelyet követően a befogadási rendszer egyszerűsítésére és a további befogadások gördülékenyebbé tételére is szükség lenne.
A magyarok egészségértésének fejlesztése és a prevenció fontossága iránt elkötelezett Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete tavaly májusban indította el a leggyakoribb daganattípusokkal is foglalkozó tajekozottbeteg.eu edukációs weboldalt, amely közérthető módon ad tájékoztatást többek között az emlőrák, a mielóma, a vastag- és végbélrák, a leukémia, valamint a tüdőrák korai, illetve kevéssé ismert tüneteiről, továbbá a rizikófaktorokat övező gyakori tévhitekről, a szükséges szűrésekről, valamint a terápiás lehetőségekről.

Forrás: Front Page Communications

FÓKUSZBAN A MEGELŐZÉS

Az idei év a cselekvés éve, az év mottója pedig az „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will.) Ezért e szlogen jegyében indít kampányt az idén 30 éves Magyar Rákellenes Liga is, a megelőzés fontosságát és a rákbetegek megsegítését középpontba állítva. A világnapi esemény magyarországi fővédnöke Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Magyarországon 2018-ban összesen 33.250 fő halt meg daganatos megbetegedések következtében (bőrdaganatok nélkül), így a kedvező trendek ellenére is még mindig minden 4. magyar ember daganatos megbetegedésekben hal meg.

A World Cancer Research Fund legfrissebb – a 2018-as évre vonatkozó – adatai szerint a világon összesen mintegy 18 millió újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedés történt, ebből 9,5 millió férfi és mintegy 8,5 millió női megbetegedés történt. (az adatok nem tartalmazzák a nem melanóma típusú bőrdaganatokat).

A nők esetében a mellrák önmagában több mint az esetek egynegyedéért (25,4%) felelős, a három leggyakoribb daganat – mell, vastagbél, tüdő – pedig az összes eset majd felét (43,9%) adja ki.

Női megbetegedések % az összes daganaton belül
Emlő 25,4%
Vastagbél 9,7%
Tüdő 8,8%
Méhnyak 6,9%
Pajzsmirigy 6,3%
Méhtest 5,3%
Gyomor 4,3%
Petefészek 3,6%
Máj 3%
Non-hodgkin lymphoma 2,7%

A férfiak körében leggyakoribb daganattípus a tüdő önmagában 15,5%, a három leggyakoribb daganat – a tüdő, a prosztata és a vastagbél – pedig az összes daganatos megbetegedés 44,4 százalékáért volt felelős.

Férfi megbetegedések % az összes daganaton belül
Tüdő 15,5%
Prosztata 14,5%
Vastagbél 11,4%
Gyomor 7,8%
Máj 6,8%
Húgyhólyag 4,8%
Nyelőcső 4,5%
Non-hodgkin lymphoma 3,2%
Vese 2,9%
Leukémia 2,8%

Magyarországra rátérve elmondható, hogy bár a KSH adatai szerint 2009-2016 között a daganatos megbetegedések száma 72 ezerről 89 ezerre emelkedett (2016-ban: összesen 89.188 – az adatok nem tartalmazzák a bőrdaganatokat), mindeközben a halálozás érdemben nem változott, nagyjából évi 33 ezer fő (2009: 33.174 fő; 2018: 33.250 fő) körül alakul.

Ezzel párhuzamosan az adott évben Magyarországon meghaltak körében a daganatos halálokok részesedése 2014-ig töretlenül nőtt, (1995-ben 22,87%, 2014-ben már 26,35%) azonban a trend megfordult, és jelenleg az összhalálozásban csökken a daganatos betegségek okozta halálozás aránya (2018-ban: 25,37%).

Látható tehát, hogy bár az újonnan diagnosztizált megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, a halálozás nem, tehát a már diagnosztizált eseteket illetően az egészségügy „teszi a dolgát”.

Nem így az érintettek, mivel a rákbetegségek egyharmada korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel megelőzhető lenne. Arról nem is szólva, hogy kialakulásuk kockázatát tekintve, a friss kutatási adatok szerint a genetikai mutációk a daganatok kialakulásának maximum 10 %-ában játszanak szerepet, miközben a dohányzás és az alkoholfogyasztás bizonyítottan az esetek kialakulásának 27%-ban közrejátszanak.

Február 4-e 20 éve Rákellenes Világnap, ennek kapcsán kívánja ismét felhívni a figyelmet a betegség kialakulásának kockázati tényezőire az idén 30 éves Magyar Rákellenes Liga a nemzetközi „Ez vagyok, és ezt teszem” (I am and I will) kampány bemutatásával. 2020 a cselekvés éve, fontos kérdés, hogy mit tehet AZ EGYÉN az egészségéért, érdemes mindenkinek végiggondolni az alábbi kérdéseket:
• Mit tehetek, és mit kell tennem azért, hogy csökkentsem a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát?
• Mit tehetek azért, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjék?
• Mivel segíthetek a betegségben szenvedőknek?

Mindenki tehet a maga és környezetében élők egészségéért! Az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás mind a rákbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti. A korai felismerés pedig életet menthet, ezért ismerni kell az alábbi nyolc figyelmeztető jelet:
1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások
2. Indokolatlan fogyás
3. Nyelési nehézségek
4. Nem múló köhögés, rekedtség
5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
7. Véres, szokatlan széklet, vizelet
8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleli, azonnal forduljon orvoshoz! Ha ezeket a tüneteket máson észleli, figyelmeztesse!

Az adatokból látható, hogy több olyan gyakori daganattípus is van (pl. emlő, vastagbél) aminek felismerésére szervezett szűrés zajlik Magyarországon. Az egészségügy tehát ismét lehetőséget kínál a korai felismerésre, azonban minden szűrés csak annyira tud hatékony lenni amennyire a potenciálisan érintettek igénybe veszik!
Nem minden daganatos megbetegedés fedezhető fel önvizsgálattal, ezért is fontos a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel.

A Liga alapszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak a Rákellenes Világnappal kapcsolatban és részt vesznek a médiakampányban: embereket állítanak meg az utcán, önkormányzatnál, bevásárlóközpontban, megkérdezik tőlük, hogy mit tesznek a rák ellen, tájékoztató anyaggal látják el őket, és üzeneteiket nagy falon gyűjtik össze illetve felteszik a közösségi médiára.

Mindezeken túl ezúttal más szervezetekkel is összefog a Liga az ügy érdekében, az egyik idei partner a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete.
A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) a Semmelweis Egyetemen működő egyik legnagyobb diákszervezet, amelynek több mint 500 orvostanhallgató tagja. Az Egyesület egyik fő célkitűzése a prevenció és egészségfejlesztés nyolc fő témakörben. A Kardiovaszkuláris- és tumorprevenciós szekció egész évben tart órákat gimnazisták számára a daganatos és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáról, és ezek megelőzésének lehetőségeiről. A Rákellenes Világnap alkalmából az Egyesület szeretné egy szélesebb réteghez is eljuttatni a legfontosabb üzeneteket. Ennek érdekében plázákban terveznek tájékoztató anyagokat osztani a daganatos betegségek prevenciójáról és leggyakoribb tüneteiről. Az orvostanhallgatók tudását pedig egy pszichoonkológia témájú szakmai előadással tervezik bővíteni.

Forrás: VM.komm kommunikációs Tanácsadó iroda

webdesign: qualitypress