okt. 17, 2019

Magyarországon a csontritkulásos betegeknek csupán 20%-a, azaz minden ötödik áll megfelelő kezelés alatt.


Országos csonttörési kockázatfelmérő program 3.0

 

A partnerek a mai sajtótájékoztatón jelentik be, hogy újabb támogatókkal bővült a „Tovább Ne Törj” kampány annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt kockázat felméréseken. Így minél több „néma” csontritkulásos betegség kerüljön időben felismerésre és kezelésre. A Csontritkulás Világnap alkalmából bejelentett országos törési kockázat felmérő kampány folytatásában számítanak a családorvosok segítségére is.

Az egy évvel ezelőtt elkezdett és az idén áprilisban folytatódott országos csonttörési kockázatfelmérő és edukációs kampányt eredményeiről és a program további felfutásáról ma számoltak be. Az Amgen Kft. támogatásával a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, az Affidea Magyarország Kft. és a BENU Zrt. mellé időközben támogatóként felsorakozott a Béres Gyógyszergyár Zrt, az Oktató háziorvosok Egyesülete és az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete.

A tavaszi kampány során 59 BENU gyógyszertárban, összesen 3 386 jelentkezőnél - azaz 50 %-kal többnél, mint ez első fázisban - végezték el a magyar epidemiológiai adatokkal feltöltött, nemzetközi szabványon alapuló, hitelesített, számítógépes, törési rizikót mérő FRAX tesztet.
A FRAX teszt azt mutatja ki, hogy az alanynak hány százalék esélye van az elkövetkezendő 10 évben csontritkulással összefüggésben csonttörésre, illetve csípőtáji törésre. Közepes és magasnak mutatkozó kockázat esetében javasolt a további kivizsgálás.

A kampányban résztvevők több, mint 1/5-énél, 23%-nál 791 személy esetében már meglévő típusos csontritkulásos törésre derült fény. Összesen 1088 közepes és magas törési rizikójú beteget fedeztek fel.

Most ősszel a gyógyszertári felmérésen kívül családorvosok is részt vehetnek a FRAX teszt kitöltésben betegeikkel, annak érdekében, hogy a felismert betegek útja az ellátórendszerben lerövidülhessen.

A sajtóesemény első megszólalója Endrei Judit: „Ismét ráirányulhat a figyelem a csontok egészségének megőrzése jelentőségére” mondta az egészséges csontok nagykövete.

„Magyarországon a csontritkulásos betegeknek csupán 20%-a, azaz minden ötödik áll megfelelő kezelés alatt. A betegek kiszűrése elsőrendű feladat, főleg, ha már a kórtörténetből ismert a beteg porotikus törése.” - mondta Prof. Dr. Takács István, a program együttműködő szervezete, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság Elnöke.
“A családorovosoknak nagyobb szerepet kellene kapniuk a diagnózis felállítása idejének lerövidítésében azzal, hogy ha kiszűrnek egy már csonttörésen átesett beteget a FRAX teszt segítségével, aki egyelőre nem részesül csontritkulás elleni kezelésben, akkor maguk kezdeményezhessék a csontsűrűségvizsgálatot – jegyezte meg dr. Vajer Péter, oktató családorvos.

„Az egészségmegőrzés és a prevenció iránt elkötelezett Béres Gyógyszergyár Zrt. azért lépett a csonttörési rizikót felmérő program támogatói közé, mert az oszteoporózisra visszavezethető kóros csonttörések megelőzésének, az ásványi csonttömeg jelentőségének egyik hazai szakértőjeként különösen fontosnak tartja a program céljainak megvalósulását, így különösen a hazánkban több százezer embert érintő népbetegség, a csontritkulás következtében kialakuló törések visszaszorítását.” – mondta Dr. Kónya Csaba, a Béres Gyógyszergyár Zrt. orvosigazgatója.

„A BENU 2018-ban állt a kampány mellé és az idén is szívesen támogatja ezt a preventív, kockázatfelmérő programot, mivel a tavalyi szűrések eredménye – mely szerint a résztvevők több mint 50%-ánál mutatkozott valamilyen mértékű kockázat – igazolta a kampány jelentőségét. Gyógyszertárainkban a betegek gyógyszerrel történő ellátása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre és az egészséges életmód támogatására, ezért is tartjuk fontosnak, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a csontritkulás veszélyeire, valamint preventív magatartásra késztessük őket.” – nyilatkozott dr. Zlinszky János – a BENU Magyarország Zrt. igazgatóságának tagja.

„A csontritkulás miatti törés az egyik legnagyobb gátja annak, hogy az idősödő generáció mozgásképes és független maradhasson. A családban az unokák felnevelésében is aktív szerepet szeretnénk vállalni, ezzel tehermentesítve gyermekeinket” – nyilatkozta Zalatnai Klára az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete elnök asszonya.

„Örömünkre szolgál, hogy újabb partnerek érezték maguk számára is fontosnak a kampány támogatását, így a „Tovább Ne Törj” kampány még több érintett félhez juthat el! Az érdeklődés azt mutatja, hogy jelentősége van az idősebb generáció egészségének minél hosszabb ideig tartó megőrzésének.” – jelentette ki Dr. Stegena Diana, az Amgen Kft. ügyvezetője.

A partnerek reményei szerint a kampány folytatásában segíthetnek a betegeknek a megfelelő szakemberek bevonásával minél hamarabb diagnózishoz és ellátáshoz jutni.

Forrás: VM.komm

webdesign: qualitypress