szept. 27, 2019

Szervátültetettek XVII. Országos Találkozója


„Szervátültetett a családban” címmel tartja országos konferenciáját és találkozóját a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szeptember 27-29. között Hajdúszoboszlón.

A rendezvényen, amelyen közel 300 szervátültetett vesz részt szerte az országból, beszédet mond dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és ifjúságügyért Felelős Helyettes Államtitkára, Prof. Dr. Szabó Attila a 250 éves Semmelweis Egyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Kóbori László, a Transzplantációs Klinika új vezetője. A szervátültetettek számára különösen fontos a stabil családi és párkapcsolati háttér, hiszen a hosszantartó krónikus betegség során nemcsak a test, hanem a lélek is szenved. Megfelelő felkészítéssel a gyermekvállalás is lehetséges, több szervátültetett adott életet már egészséges gyermeknek. Mindezekről orvos és családterapeuta beszél, segít ledönteni a szervátültetettek párkapcsolatát övező tabukat. Külön érdekessége a konferenciának, hogy először vesznek rajta részt, beszélnek érzéseikről donor családok, akik, bár elveszítették valamelyik hozzátartozójukat, mégis szeretettel gondolnak a szervátültetettekre.
A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 20 tagszervezetén keresztül a több mint 5 000 magyar szervátültetett és az 1300 szervre váró hosszabb és teljes értékű életéért dolgozik. A Szövetség sport, betegedukációs, érdekvédelmi és közösségi programjainak köszönhetően egyre több szervátültetett ember képes dolgozni, sportol aktívan, él teljes értékű családi és közösségi életet. A konferencián átadásra kerülnek a „Szervátültetettek szolgálatáért” díjak, amellyel olyan személyeket tüntet ki a szövetség, akik munkájukkal kiemelkedően segítették a szervátültetett közösségét, a szövetség munkáját. A díjakat Berente Judit, a szövetség elnöke, valamint dr. Beneda Attila, helyettes államtitkár adják át.

Szeptember 28. Szombat, Hotel Béke
Konferencia Hivatalos Programja:
09:00 Berente Judit: Köszöntő
09:10 Dr. Grózli Csaba: A Szövetség jövőképe
09:20 Dr. Gerlei Zsuzsanna: Szexualitás, gyermekvállalás szervátültetést követően
09:50 Gallusné Szabó Edit: Szervátültetett a családban
10:30 Csikósné Kiss Irma: Donorcsaládok szemével
10:40 Szünet
11:00 Prof. Dr. Szabó Attila: 250 éves Semmelweis Egyetem a szervátültetettekért
11:20 Prof. Dr. Kóbori László: Új vezető a SE Transzplantációs Klinika élén
11:40 Dr. Beneda Attila:Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkár előadása
12:00 Dr. Beneda Attila és Berente Judit:Szervátültetettek szolgálatáért díjak ünnepélyes átadása
14:30-16-ig Workshopok
Gallus Edit Tusor Lilla és dr. Garai Dóra:Szervátültetettek a családban — beszélgetés a testről és lélekről
Berente Judit: Élsportoló a családban — beszélgetés a Világjátékon részt vett sportolókkal
Kiss Erzsébet és Nyárády Márta: Mozgásformák, amit együtt is tudunk végezni, A vízi torna előnyei gyakorlati bemutató

A Szövetség 1998 óta működik 20 tagszervezet ernyőszervezetként és dolgozik a mintegy 1.300 szervre váró és 5.000 hazai szervátültetett ember teljes értékű életéért.
Jövőkép: A Magyar Szervátültetettek Szövetsége olyan szervezet, amely eléri, hogy minden arra alkalmas beteg időben várólistára kerülhessen és életmentő szervre várva ne haljon meg senki.
Küldetés: Szervátültetett és a szervátültetésre váró betegek hosszabb és minőségi életéért dolgozunk, aktív és tudatos életet élő, egymást segítő közösséget alkotunk.
Tevékenységi területek: sport, érdekvédelem, beteg edukáció. Ezek együttesen biztosítják, hogy a szervátültetettek olyan aktív és tudatos életet éljenek, amely biztosítja, hogy a beültetett szerv a lehető legtovább működve adjon új életet. Ehhez a szövetség az alábbi lehetőségeket biztosítja:
Sport és versenysport területén edzőket és pályákat igyekszik biztosítani, kidolgozott kvalifikációs rendszerrel. Ennek eredményeként szervátültetett sportolóink mintegy 50 fős csapata a Szervátültetettek Európa Bajnokságán első vagy második, míg Világjátékain az első öt között végeztek rendszeresen az országok rangsorában. A sportolók példamutatása elősegíti, hogy minden szervátültetett rendszeres testmozgást végezzen, ami bizonyítottan javítja az életkilátásukat
Képzett Beteg programunk 5 év alatt 700 beteg vehetett részt, amelynek keretében a szakma útmutatásait a betegek nyelvére lefordítva 3 napos rendezvényen képezzük betegtársainkat, orvosok, pszichológusok, dietetikusok, gyógytornászok és sportolók bevonásával. A kérdőíves felméréseink szerint a programot válaszadók 96 % nagyon hasznosnak találta. 2018-ban a rangos Value Added Medicines nemzetközi díjat nyertük el, mint legjobb program.
„Nekem elmondhatod” léleksegítő programunk 6 éve alatt több mint 1800 betegtalálkozót finanszíroztunk szakképzett pszichológusok és családterapeuta segítségével, amely az intézmények hiányzó pszichológusi hátterét próbálja pótolni.
Érdekvédelmi és jogsegélyszolgálatunknak köszönhetően számtalan szervátültetett volt képes újra munkába állni, közösségbe integrálódni, valamint a jogszabályi lehetőségeket kihasználni.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

webdesign: qualitypress