szept. 12, 2019

A Boehringer Ingelheim bővíti a nem-alkoholos szteatohepatitisz (NASH, vagyis nem -alkoholos eredetű zsírmáj) kutatás-fejlesztési programját a Yuhan Corporation új, osztályelső vegyületével


· A Boehringer Ingelheim azoknak a következő generációs NASH-kezeléseknek a fejlesztésére fókuszál, amelyek a betegség mindhárom okozóját – az elzsírosodást, a gyulladást és a fibrózist, azaz hegesedést – egyaránt célozzák
· Az együttműködés célja, hogy osztályelső duál agonistákat (GLP1R/FGF21R agonista) hozzanak létre a NASH számára
· A Yuhan Corporation összesen csaknem 870 millió USA-dollárt kap előfinanszírozásként, valamint a fejlesztés és a kereskedelmi forgalomba hozatal sikeres lépései után, a jogdíjakon felül

Ingelheim (Németország) és Szöul (Korea) – 2019. július – A Boehringer Ingelheim és a Yuhan Corporation bejelentette, hogy együttműködésre és licencmegállapodásra lépnek egy olyan hatóanyag kifejlesztése céljából, amely a NASH és a vele kapcsolatos májbetegségek kezelésére fog szolgálni, és amely a GLP-1 és az FGF21 aktivitást egyetlen molekulában egyesíti. Az együttműködés összehozza a Yuhan Corporation szakértelmét az FGF21 biológia, az elhízás és a NASH terén, valamint a kardiometabolikus betegségek – a magasvérnyomás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és az elhízás - innovatív kezelése iránt elhivatott Boehringer Ingelheim vállalat gyógyszerfejlesztési szaktudását.

A NASH gyakran kezdődik zsír felhalmozódásával a májban, ami először gyulladást okoz, majd számos betegnél fibrózishoz és cirrózishoz, más néven májzsugorhoz vezet. Különösen gyakran fordul elő elhízott emberek, illetve cukorbetegek körében, és olyan problémának számít, amelyre a nagy igény ellenére, jelenleg nincs kezelés. A Boehringer Ingelheim úgy gondolja, hogy sok esetben a NASH betegség csupán egyik jellemzőjének megcélzása nem bizonyul elegendőnek a NASH leküzdésében azon betegek esetében, akiknek a betegsége már előrehaladott fázisban van. Ezért a Boehringer Ingelheim átfogó programot alakított ki az olyan következő generációs terápiás megközelítések fejlesztésére, amelyek a betegség mindhárom okozóját – az elzsírosodást, a gyulladást és a fibrózist – egyaránt célba veszik.

A klinikai vizsgálatot megelőző adatok nagy hatásosságra utalnak a bélből származó GLP-1 hormon és az FGF21 fehérje kombinálásakor. A duál agonista (GLP1R/FGF21R agonista) várhatóan csökkenteni fogja a májsejtek károsodását és a máj gyulladását az elzsírosodás leküzdése révén, valamint közvetlen hegesedést gátló hatásai is vannak.

„Izgatottan várjuk ezt az új lehetőséget, amely a Yuhan Corporationnel régóta fennálló sikeres partneri együttműködésünk egy újabb fejezetét jelenti” – mondta el Dr. Michel Pairet, a Boehringer Ingelheim vezetőtanácsának tagja, az innovációs részlegért felelős vezetője. „Ez a partneri együttműködés közelebb visz bennünket a NASH-betegek következő generációs kezeléseihez” – tette hozzá Pairet.

„Nagyon várjuk a Boehringer Ingelheimmel való együttműködést, hisz tudjuk, hogy ez a vállalat milyen sok új kezelést hozott létre a kardiometabolikus betegségekben szenvedők számára. A Boehringer Ingelheim klinikai tapasztalatát felhasználva ennek az új gyógyszernek a fejlesztéséhez, valódi áttörést hozhat el a NASH-ban szenvedő betegek számára” – mondta Jung Hee Lee, a Yuhan Corporation elnök-vezérigazgatója. „Ezt a molekulát a Yuhan Corporation saját maga fejlesztette ki. Az erre a molekulára épülő, a Boehringer Ingelheimmel való együttműködés nemcsak a Yuhan első külső partneri kapcsolata a biológiai gyógyszerek terén, hanem a legelső olyan alkalom, hogy egy, a NASH-t célzó biológiai gyógyszert Koreán kívülre licencmegállapodásba adunk” – teszi hozzá Lee.

A Boehringer Ingelheim régre nyúló, nagy tapasztalatot és sikereket mondhat a magáénak a kardiometabolikus betegek számára készülő gyógyszerek felfedezése és fejlesztése terén. Már forgalomban lévő gyógyszerek széles portfóliójával rendelkezik a tromboembóliás betegségek (az érrendszer vérrög általi elzáródása), a 2-es típusú diabétesz, a szívinfarktus, a magasvérnyomás és a kardio-renális kockázatcsökkentés területén. A kardiometabolikus betegségek programja túlmutat a 2-es típusú diabéteszen és az antikoaguláción (véralvadásgátlás); fókuszában a diabétesz pusztító szövődményeinek és kiváltó tényezőinek (pl. elhízás) kezelésére szolgáló innovatív gyógyszerek állnak.

A Yuhan Corporation már sok éve üzleti partnerként működik Koreában a Boehringer Ingelheim bizonyos kardiovaszkuláris és metabolikus termékei esetében. A megállapodás szerint a Yuhan Corporation 40 millió USA-dollár értékű előfinanszírozást, illetve rövid távú támogatást kap, és akár 830 millió USA-dollárt kaphat majd a fejlesztés sikeres lépései után, plusz jogdíjakat a jövőbeni nettó értékesítés után.

Forrás:ACTION HELLER Consulting Kft.             

webdesign: qualitypress