szept. 24, 2019

A Boehringer Ingelheim a Lupin klinikai fázisban lévő MEK-inhibitorával bővíti KRAS rákkutatási programját


• A Boehringer Ingelheim licence engedélyezési, fejlesztési és forgalomba hozatali megállapodással bővíti a gyomor- és bélrendszer, valamint a tüdő rosszindulatú daganatait célzó gyógyszerek körét.
• A tervek szerint a Lupin cég MEK-inhibitora és a Boehringer Ingelheim új KRAS-gátlója együttesen kerül klinikai fejlesztésre a KRAS-mutációt tartalmazó rosszindulatú daganatok kezelésére
• A Lupin előre kap 20 millió dollárt, a további mérföldköveknél pedig az összeg a 700 millió dollárt is meghaladhatja, ami még kiegészül a termék értékesítése utáni jogdíj részesedéssel

A Boehringer Ingelheim és a Lupin Limited (Lupin) bejelentette, hogy licencbe adási, fejlesztési és forgalomba hozatali megállapodást kötött a Lupin MEK-gátló vegyületére (LNP3794), amely célzott terápiák alapja lehet a rák nehezen kezelhető típusai számára. Az együttműködés célja a Lupin első számú MEK-inhibitorának és a Boehringer Ingelheim egyik innovatív KRAS-gátló molekulájának együttes fejlesztése számos fajta onkogén KRAS-mutációt tartalmazó gyomor- és bélrendszeri, valamint tüdőrák kezelésére.

„A Lupin új MEK-inhibitorára vonatkozó licenc megvásárlása lehetővé teszi, hogy saját, innovatív KRAS-gátló molekulánkkal együtt új, kombinált kezelési koncepciókat dolgozzunk ki, amelyek hatásosabb és tartósabb választ váltanak ki az aktivált KRAS-mutációval rendelkező daganatos betegekben, akiknek a kezelési lehetőségei jelenleg korlátozottak – mondta Norbert Kraut, Ph.D., a Boehringer Ingelheim globális rákkutatásért felelős vezetője. Hiszünk benne, hogy ez az együttműködés jelentősen megerősíti a KRAS fejlesztési programunkat. Átfogó, az alapoktól induló megközelítéseket dolgoztunk ki az onkogén KRAS–RAF–MEK–ERK útvonal sikeres kezelésére. A mostani együttműködés a hosszú távú stratégiánk kulcsfontosságú eleme, melynek célja, hogy új terápiákat fejlesszünk a rák jelenleg nem kezelhető típusainak leküzdésére.”

Az együttműködés kapcsán Nilesh Gupta, a Lupin Limited ügyvezető igazgatója elmondta: „A második onkológiai gyógyszerfejlesztési programunk sikere jelentős lépés afelé, hogy új, korszerű kezeléseket fejlesszünk a betegek számára. A Lupin MEK-inhibitora sikeresen túl van a klinikai fejlesztés korai fázisain, igazolva, hogy vállalatunk világszínvonalú innovációra képes. Büszkék vagyunk az eddig elért eredményeinkre és a felhalmozott tudásra, amely lehetővé teszi gyógyszerfejlesztési programunk folytatását. Örömünkre szolgál, hogy a Boehringer Ingelheimmel közösen a betegek számára érdemi segítséget jelentő kezeléseket fejleszthetünk.”

Dr. Raj Kamboj, a Lupin új gyógyszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó részlegének elnöke elmondta: „A második onkológiai gyógyszerfejlesztési programunk sikere megerősített abban a hitünkben, hogy képesek vagyunk differenciált, az innováció legmagasabb szintjét képviselő új szereket bocsátani az orvostudomány rendelkezésére mind Indiában, mind globálisan. Azzal, hogy a koncepció megfogalmazásától az ígéretes eredményeket mutató klinikai fejlesztési fázisig eljuttattunk egy új kezelést, amely a jövőben egy kombinált precíziós onkológiai kezelés részét képezheti, továbbvisszük alapítónk, Dr. Desh Bandhu Gupta álmát a valódi innovációról.”

A két vállalat az együttműködés során stratégiai célként a KRAS gén mutációját tartalmazó gyomor- és bélrendszeri rákokra, valamint a tüdőrákra összpontosít, ahol jelenleg kiemelt szükség lenne hatásosabb terápiás lehetőségekre. A KRAS gén mutációja az emberben előforduló, áttétet adó daganatok közül minden hetedik esetben jelen van. Ezzel a KRAS gén a leggyakrabban mutálódó, rákot okozó gén; a mutáció gyakorisága a hasnyálmirigyrák esetében meghaladja a 90, kolorektális rák esetében a 40, a tüdő adenokarcinómája esetén pedig a 30 százalékot. Preklinikai adatok szerint a Boehringer Ingelheim új KRAS-gátlója és a MEK-inhibitor együttes alkalmazása megnöveli a tumorellenes aktivitás intenzitását, mert a két szer hatásmechanizmusa kiegészíti egymást a tumorok KRAS-mutáció okozta növekedésének gátlásában.

A Lupin onkológiai gyógyszerkutatási programja keretében kifejlesztett MEK-inhibitorok preklinikai vizsgálatokban önmagukban és kombinációban is aktívnak bizonyultak, emellett kisszámú betegen kedvező klinikai hatást mutattak. A Lupin új gyógyszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó részlegének célja, hogy differenciált, innovatív hatóanyagokat hozzon létre az onkológiai, immunológiai és metabolikus megbetegedések kezelésére. A vállalat gyógyszerkutatási és -fejlesztési tevékenységének középpontjában a legújabb kutatási eredmények felhasználása áll. Erre építve hoz létre új molekulákat számos terápiás hiányterületen, melyeket azután a globális piacon értékesít.

A Lupin a megállapodás megkötésekor 20 millió dollárt kap, de a további klinikai, hatósági és kereskedelmi mérföldkövek sikeres teljesítésekor további összegekre válik jogosulttá, így a tranzakció teljes összege meghaladhatja a 700 millió dollárt. A vállalat emellett kétszámjegyű részesedést kap a termék értékesítéséből befolyó bevételből is.

Forrás: Action Heller Consulting

webdesign: qualitypress